Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang alle nieuws en aanbiedingen als eerste!

Laphroaig Whisky

LAPHROAIG GESCHIEDENIS

De reden dat zoveel bestaande Islay-distilleerderijen ontstonden voordat de 'officiële' startdatum van 1824 werd bepaald door de invloed van Islay's heer, Walker Frederick Campbell. Islay werd minder brutaal geklaard dan andere eilanden en als 'verbeterende' huisbaas wilde Campbell nieuwe bedrijven op het eiland beginnen. Islay had al een reputatie voor maneschijn, dus legale distillatie was logisch. Het feit dat Campbell ook actief betrokken was, betekende dat het moeilijker was om door te gaan met illegale activiteiten.

In 1815 bouwden broers Alexander en Donald Johnston een distilleerderij in Laphroaig. Donald, die de distilleerderij runt, stierf tragisch in 1847 nadat hij in een vat met kokend pot bier was gevallen. Laphroaig bleef echter tot de jaren zestig in de controle van D. Johnston & Co.

De opgang naar roem begon aan het begin van de 20e eeuw met de komst van Donalds achterkleinzoon, Ian Hunter. Hij was het die in 1908 agent veranderde van Peter Mackie en de bouw van de moutmolen op gang bracht. Tegen de jaren 1920 werd Laphroaig verkocht als een single malt en in 1924 werd het aantal stills verhoogd tot vier. Bij zijn overlijden in 1954 verliet hij de distilleerderij naar zijn secretaresse Bessie Williamson, die de de facto manager was tijdens zijn uitgebreide internationale verkoopreizen.

De Amerikaanse distilleerder, Schenley, kocht de distilleerderij in de jaren zestig en kocht het meteen in 1967. Tegen de tijd dat Bessie met pensioen ging in 1972 was het aantal stills verhoogd tot zeven. Een periode van doorgang door verschillende handen en fusies kwam ten einde toen Jim Beam het in 2005 kocht van Allied Distillers. In de tussenliggende periode had Prins Charles zijn favoriete single malt zijn eigen Royal Warrant toegekend. In hetzelfde jaar, 1994, werden de Vrienden van Laphroaig gelanceerd, het eerste van het moderne fenomeen 'lidassociaties' - er zijn momenteel 638.000 leden. In een creatief stuk marketing - geïnitieerd door de legendarische manager Iain Henderson - kregen vrienden een vierkante voet Islay die ze terug verhuurden aan de distilleerderij in ruil voor een jaar 'huur' van een miniatuur van Laphroaig die alleen kon worden geclaimd door een bezoek aan de distilleerderij.

De overname van Beam door Suntory in 2014 heeft ertoe geleid dat de Japans-Amerikaanse gigant nu twee van Islay's acht distilleerderijen bezit.